Mortens and med rodfrugter

Ingredienser (4 pers.):
1 hel and ca. 3 kg
Salt og peber
Evt. 1 citron

Ovnbagte rodfrugter:
500 g gulerødder
500 g persillerødder eller pastinak
1 spsk. ingefær, revet
1 tsk. honning
1 spsk. soja sauce
1 spsk. Olie

Tilbehør:
Salat
6 skiver grovbrød

Tilberedning:
Skær de yderste vingespidser og halsskindet af anden.

Tag posen med indmad ud. Gå anden efter for evt. fjerrester. Fjern gumpen eller kirtlerne på oversiden af gumpen. Fjern rester af indvolde m.v. fra andens indre. Skyl anden.

Krydr indvendigt og udvendigt med salt og peber. Kom evt en citron skåret i skiver inden i anden. Luk med kødnåle. Læg anden med brystet nedad i et ildfast fad på en bageplade med bagepapir, idet der skal være plads til rodfrugterne senere.

Sæt anden i midten af en kold ovn.Tænd ovnen på 200 grader og steg anden ca. 1½ time.

Skær gulerødder og persillerødder i tykke stave. Bland marinaden af ingefær, honning, soja og olie. Vend rodfrugterne i marinaden.

Vend anden, så ryggen er nedad i det ildfaste fad.

Læg grøntsagerne på resten af bagepladen med bagepapir. De skal gerne ligge i ét lag. Krydr med salt og peber.

Fortsæt stegningen ved 200 grader i ca. 30 minutter til rodfrugterne er gyldne og møre. Vend dem evt. efter 15-20 minutter. Skru op til 225 grader, hvis anden ikke er sprød. Tjek om anden er gennemstegt, ved at vride/skære låret fri fra kroppen og se om kødsaften er klar.

Server Mortens And med de varme rodfrugter.